Java Printing

De opkomst van de participatiesamenleving

Zoals burgemeester Penn-te Strake in haar nieuwjaarstoespraak al aangaf, “de overheid als alleswetend, allesbeslissend en alles-voor-elkaar-krijgend orgaan is niet langer het voor de hand liggende concept. De participatiesamenleving begint steeds zichtbaarder vorm te krijgen”.

Een goede ontwikkeling

Dit vinden wij een zeer goede ontwikkeling. Participatie en co-creatie zorgen namelijk ervoor dat een gemeente “direct uit de bron tapt”. De overheid heeft inzicht in trends en kan hiermee snel inspelen op actuele onderwerpen. Daarnaast bevordert het de binding tussen de overheid en de burger. Maar deze ontwikkeling roept voor de overheid wel vragen op als:

  • Hoe verkrijgen we concreet inzicht in de wensen en behoeften van onze inwoners?
  • Hoe verkleinen we de afstand tussen de overheid en de burger?
  • Hoe zal er op te nemen besluiten worden gereageerd?

Bevestiging uit de markt

Als marktonderzoek- adviesbureau, dat o.a. burgerparticipatie optimaliseert, zien ook wij dat deze ontwikkeling zich sterk in de markt doorzet. Zo spraken wij onlangs met Burgemeester Robeyns van de gemeente Wellen. Als zeer betrokken burgemeester, past zij wel een heel unieke benadering toe.

Ook burgemeester Partyka van de gemeente Tienen zet fors in op co-creatie. Zo heeft het nieuwe stadsbestuur, via co-creatie, een meerjarenplanning 2016-2021 opgemaakt met het motto ‘Samen werken aan een fier Tienen van morgen’.  

Participatie mogelijk door innovatieve technologie

Dit nieuwe concept, dat meer verantwoording bij de burger neerlegt, vraagt overigens wel om flexibiliteit en innovatieve manieren om te communiceren. De burger wil graag participeren, maar het moet wel praktisch blijven. Hierbij kunnen Survey’s, onderzoekspanels & communities uitkomst bieden. Want deze zijn ten slotte 24/7 online en mobiel te bereiken.

Graag supporten wij deze mooie ontwikkeling met onze online diensten! Echter vroegen wij ons af of alleen de vrouwelijke burgemeesters zo progressief zijn ingesteld, wat denkt u?

 

Bronvermelding:

www.nieuwsblad.be

www.managermagazines.be …

www.gemeentemaastricht.nl (pdf)

 

Getagd , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *